Silver

Ett av silvrets alla användningsområden är smycketillverkning.

Silver är det vanligaste materialet att använda när man gör smycken och den finaste kvalitén av silver kallas sterlingsilver. Ett krav för att det ska få kallas just för det är att det ska bestå av minst 92,5% silver och resten koppar och andra metaller. Är det äkta sterlingsilver bevisas renheten genom att talet 925 är linstämplat någonstans. För att överhuvudtaget få kallas silver, ska silverhalten enligt internationell standard uppgå till 83% och är bär då en stämpel med talet 830.

Silver har mycket låg resistans vilket gör att det fungerar bra som elektrisk ledare när låg resistans krävs. Överhuvudtaget används silver inom industrin i till exempel lödmaterial, elektriska kontakter och i högkapacitetsbatterier.

I jordskorpan finns det i genomsnitt cirka tio gram silver per ton och för varje kubikmeter vatten finns det ungefär 1 milligram silver i haven.
 Rent silver i naturen är sällsynt och silver som finns i jordskorpan är oftast upptaget i föreningar med andra metaller. Det mesta av det silver som utvinns på jorden kommer därför som en biprodukt när man utvinner koppar eller bly.

Rent silver finns i Sverige, till exempel i Dalarna och Värmland. Det är dock små fyndigheter jämfört med andra. De allra största fyndigheterna finns i USA, Mexiko, Australien, Ryssland och Kanada.